Mazury inne ciasta

Wielkanocne ciastaZ Wielkanocą wiążą się również tradycyjne ciasta wielkanocne. Pamiętamy z dzieciństwa pyszne słodkości które przygotowywały nasze mamy lub babcie. Ten smak pozostaje na zawsze w pamięci, nie dorówna tym tradycyjnym ciasto żadne zakupione w cukierni ciasto. Jeśli masz czas możesz samodzielnie wykonać babkę lub mazurek.

mazurki wielkanocne to ciasta o wyjątkowych walorach smakowych. Podstawą mazurka jest kruche ciasto i także duża ilość bakalii. Kruche ciasto mazurka to trudne zadanie, należny posiekać bowiem mąkę z masłem, cukrem i żółtkami za pomocą noża lub widelca. Gdy zlepi się w małe grudki, dodaj pozostałe składniki i bardzo szybko zagnieć ciasto.
Zawsze należy włożyć gotowe ciasto do lodówki, przynajmniej na pół godziny. Potem wyjąć, zaczekać kwadrans i rozwałkować na pergaminie. Razem z pergaminem przenieść na blachę.
Nie ryzykuj pieczenia spodów w zbyt wysokiej temperaturze, choć szybko upieczone ciasto jest na pewno bardziej kruche.
Przygotowanie mas to  przyjemność. Można je układać na podpieczonych spodach następnego dnia.

Drożdżowa babka należy do ściśle tradycyjnych ciast wielkanocnych. Zazwyczaj do tego typu wypieku używamy: maki, śmietanki, cukru, masła, jaja,  drożdży, dużej ilości bakalii i oczywiście spirytusu. Babka drożdżowa to wyzwanie dla osób które nie piekły nigdy wcześniej ciasta drożdżowego. Podstawą jest przygotowanie tzw rozczynu który musi wyrosnąć, później dodajemy składniki takie jak: jajka, cukier i trzeba poświecić ok 20 minut na wyrabianie ciasta oczywiście z zastosowaniem miksera, bo któż z nas chciałby to robi ręcznie?Aż w końcu pieczenie:

Dużą formę do bab napełniamy do 1/3 wysokości ciastem, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość wstawiamy ciasto do ciepłego piekarnika i pieczemy
Przestudzone można polukrować, udekorować bakaliami no i oczywiście jeść;) jeśli wyjdzie jadalne.

Cute Critters theme is designed by Thoughts.com and coded by Web Hosting Pal.